Ascensiunea
/ Index / Prezentare eveniment / Expeditia Kilimanjaro 2001 / Ascensiunea   

Ascensiunea dureaza 6 zile. Echipa romaneasca va urca pe traseul "Marangu", avand urmatoarele etape:
  Marangu 1700 m
  Mandara 2700 m
  Horombo 3700 m
  Kibo 4700 m 
  Kilimanjaro - Uhuru Peak 5895 m altitudine

Parcul National Kilimanjaro a fost organizat de asociatii din Olanda - cu reguli stricte de intrare, cu inregistrare la poarta, taxe fabuloase, curatenie desavarsita, cu respectarea regulilor ecologice ale turismului. 

Trebuie angajati porteri, ghid, bucatar. Porterii sunt slab echipati, cara legal 15 kg dar contra unui bacsis - obligatoriu de altfel - accepta si peste 20 de kg de bagaj. Poverile sunt carate pe cap indiferent cat de confortabil ar fi rucsacul. Porterii nu trec mai sus de 4700 m. Ghidul are experienta mai intai ca porter, a absolvit un curs de specializare, vorbeste engleza. Trebuie sa insoteasca echipa pana pe varf; pentru ca e localnic, este de obicei foarte afectat de frig si gheata. Apa de baut este transportata tot cu porteri. Traseul castiga zilnic 1000 de metri altitudine, scaderea presiunii incepand sa se faca simtita de la 2700 m. Raul de altitudine este si mai accentuat pentru ca aclimatizarea este fortata, zi de zi tot mai sus, fara "zig-zag".

Ascensiunea finala: conul vulcanic cu o panta accentuata, se escaladeaza noaptea, de la 01.30 - 07.30: escalada este medie tehnic, dar cu grad mare de risc - altitudine, oboseala, gheata, intuneric. De la Ghilmans Point, pe marginea craterului, pana pe varf, ascensiunea se face pe gheata, durata:2 ore.  Pe varf se sta foarte putin - se fac fotografii si se coboara imediat. Acelasi drum la coborare este epuizant.