Dificultatile ce-i stau in cale Andreei sunt altitudinea si aerul rarefiat, traseul lung, clima.
- altitudinea: 5895 metri este o inaltime neobisnuit de mare pentru organismul uman. Aerul este atat de rarefiat incat miscarile sunt lente, inima bate sa iasa din piept si respiratia e sufocata. Corpul refuza alimentele; raul de altitudine se manifesta si la nivel cerebral, omul traieste ca intr-un vis din care se trezeste abia la coborare. Pericolele pentru sanatate sunt edemul pulmonar si edemul cerebral, care netratate imediat, provoaca moartea. Singurele remedii sunt oxigenul si coborarea imediata. Pentru a infrunta altitudinea alpinistul trebuie sa se aclimatizeze. Procesul decurge lent si inseamna - pe scurt - un zig-zag in sus si in jos, dupa regula "urca pana la un punct azi dar coboara sa dormi mai jos, maine vei mai face inca un pas mai sus decat azi si vei cobori sa dormi in locul cucerit azi".
-traseul lung: Kilimanjaro este un imens Parc National. In jurul sau este padurea tropicala: "rainy forest". Sunt doar cateva porti de acces prin aceasta padure. Dupa intrare se marsaluiesc pe traseul Marangu aproape 40 de km. Ascensiunea dureaza aproape o saptamana.
- clima: se porneste din cel mai fierbinte climat tropical. In fiecare zi se trece intr-un alt etaj de clima si vegetatie. Schimbarea de temperatura se adauga celei de altitudine. In zona superioara a craterului vulcanic sunt gheturi vesnice. Daca jos pot cadea ploi tropicale, in partea de sus este pericol de furtuna si viscol. |