Note de calatorie
Acoperisul Africii  
/ Index / Note de calatorie   

Prima corespondenta - Nairobi - 1 August 2001

Dupa o escala la Londra, urmata de 8 ore de zbor intre cele doua continente, am pus piciorul pe pamant african, in capitala Kenyei, unde eram asteptati de insarcinatul cu afaceri al Romaniei in Nairobi. Prioritatea noastra a fost obtinerea vizelor si a permisului pentru filmare in Tanzania - destinatia finala - si vizita la televiziunea publica, unde am stabilit contacte utile. Vestile despre Kenya ne-au ajuns la ureche mai repede decat ne asteptam.

Rasfoind ziarele londoneze, ne-a atras atentia un articol care vorbea despre scandalul la nivel inalt in care este implicat chiar presedintele tarii, acuzat de ex-ambasadorul american la Nairobi ca ar fi comandat tortura pana la moarte a fostului ministru de externe kenyan. Motivul: divulgarea de secrete de stat, in vizita sa la Washington.

Dincolo de titlurile de prima pagina, Kenya ne-a primit cu o clima neasteptata. E iarna australa - spun localnicii. Un sezon uscat si rece, in medie cu 4 ore de soare pe zi, in care trebuie sa te imbraci ca in lunile de primavara in Romania. Aici e taramul unde au fost descoperite cele mai vechi ramasite umane datand de peste 2 milioane de ani. Primul european care a pasit pe acest pamant a fost exploratorul portughez Vasco Da Gama. E tara celor 40 de triburi, cu o viata traita dupa alte reguli, cu o filosofie ce merita a fi inteleasa. Nairobi este capitala in care zgarie - norii sunt vecini cu locuintele sarace, un loc fascinant si inedit, totodata.

Vom reveni in Kenya dupa ce vom cobori de pe Kilimanjaro. Maine in zori plecam spre Tanzania, spre Acoperisul Africii si vom incerca sa oferim o noua corespondenta. Stabilim foarte greu o legatura cu tara prin telefon, iar prin Internet ne-a fost, practic, imposibil.

Numai bine, din Nairobi, Andreea Marin si Calin Vrabie.